CHF - GALLERI -  bilder insända av medlemmar och andra - arkiv

     
 

Föreställer mig Gert Stahlén med min Crescent Tandem från början av 1940.talet. Köpte ram och framhjul av en jobbarkompis,och började bygga av delar från mitt "Nostalgilager". Rocken köpte jag våren 2007 från Börje Nilssons cykel &sport i Malmö, när denna gamla butik skulle läggas ner efter ca.75 år. Den (Rocken) tippar jag är från början/mitten av 1970-talet, någon som vet mer om dessa affärsrockar med "Crescentspecialist" Logga på bröstfickan?

MVH Gert Stahlén,Uppsala, Medlemsnr:105

+  
 

Även i Skåne är vi ute och cyklar!

Mvh Haakon Palmqvist

+ +
  Hej! Här är ett nytt bidrag till CHF:s bildarkiv. Det är en Crescent från 1936 , ur den rostfria serien. Vi hittade den på veteranmarknaden i Höör den 5 Maj, alltså en alldeles purfärsk renovering. Den var jätteskitig och saknade en del originaldetaljer , men efter några timmars letande i familjens lager fick vi ihop alla detaljer. Enligt uppgift har den tillhört en lokal riksdagsman vid namn Anderberg (?) !
Hälsningar Lotta , Jan & Bengt Roos i Eslöv
Klick för större bilder!  
  Brian Rosenberg fann denna Phänomen Swingrad på "stumpemarked" i Holbæk Klicka!  
  Sven Larsson och Gunnar Svartengren har försett oss med ett par bilder med tävlingscyklister på 30-talet. Klicka!  
 

Eva Lind Söderling har skickat en fin bild på en Reo. Hon skriver:

"Cykeln har varit min mormors. Hon tog den till Gotland där den nu står när hon köpte en liten stuga där på 1950-talet. Cykeln torde dock vara äldre än så (1930-tal?). Min mormor var född 1905. På cykelmärket står det "Cykelmagasinet Andersson & Ekman Kristinehamn".

 

Klicka för större bild!  
 

Här är ett par bilder på två Crescent Pepita. Damcykeln är nästan oanvänd och i ett fantastiskt skick, årsmodell 1960. Herrcykeln köpte vi som skrot och helrenoverade,årsmodell 1961.

Lotta & Jan Roos i Eslöv

Crescent 1960 Crescent 61
  Från Gert Ekström kommer ett hjulminne från 1975. Två svenska höghjulingscyklister nästlade sig in bland veteranbilarna på klassiska London-Brighton run. Cycle Boys  
 

Ännu en cykelbild från Jan Roos:

Skickar bild på en Wasa Bogie 1947 , som jag hittade på logen till en släktgård, som min dotter och svärson övertog för några år sedan. En äldre släkting till min svärson ,berättade för mig att han köpt den ny 1949 för 195kr och att det var en budgetmodell från Helsingborgs Maskinaffär. Den är lackerad i en fantastisk färg: Rosametall med vinröda ornament,förstärkta med gräddgula ränder. Den var i ett bedrövligt skick, men jag rengjorde den och fick fram det ursprungliga till ägarens stora glädje.

 
 

Jan Roos i Eslöv skriver:

Skickar en bild på mitt senaste objekt. en Hermes från 1932 , som var helt övermålad med mattsvart färg. Jag lyckades rädda en del av det ursprungliga , dock fick jag måla om fälgarna. Nu undrar jag om någon kan hjälpa mig med ett däck 28 x 1½ x 1 3/8 till denna cykel.

Klicka!  
  Från Ronny Johansson, Sundsvall har vi fått bilder på en Wasa som sedermera försetts med en populär påhängsmotor. Klicka på bilden till höger för Ronnys bilder och kommentar av Åke Stenqvist. Klicka!  
 

Med anledning av Unionbilden nedan kom följande mail från Sven Larsson i Sigtuna:

Bifogar en bild på en Hunter som jag renoverade på -60 talet och sedan överlät till Ulf Anagrius i Kopparberg, det blev ett kärt återseende förra sommaren när vi besökte hans Museum där den fortfarande är bevarad,

Jans Union kan vara en Hunter, de kom från samma företag, Svenska Velocipedfabriken

Klicka! Svenska Velocipedfabriken
 

Hej! Här är ett nytt bidrag ! I början av året köpte jag en ram med gaffel och vevparti som av allt att döma är en Union , eller kanske en Svea ? Jag och min bror har i alla fall renoverat den till ett hyffsat bruksskick. Den har breda enkla plåtfälgar med ND nav. Jag daterar den till omkring 1920-talet, och om någon vet mer om årtalet,hör gärna av er.
Hälsningar Jan Roos i Eslöv

Union 20-tal  
  Pilen damcykel Daniel Molyneux ville veta mer om det här unika paret av märket Pilen och flera MHS:are har varit inblandade i identifieringen. Hittills lutar det åt att den tillverkades av Rex. Pilen herrcykel  
  Här är en bild på en cykel som jag och min bror övertagit efter en av 3 morbröder som var cykelhandlare i Eslöv. Jag tror att han fick den i sin ägo,i samband med att han övertog en släktings cykelverkstad 1936. Cykeln är av märket FRANK och är tillverkad i Eslöv c:a 1910 . Den har skärmar i bok, fälgarna är breda i enkel plåt med vikt kant och naven är ND. Cykeln är orörd sånär som däcken och pedalerna som ersattes med nya i början av 1960-talet
Hälsningar Jan Roos i Eslöv.
Klicka här!  
  Från Andreas Bengtsson kommer en bild på hans "påskfynd" en Crescent Turistracer. Läs mera här. Crescent Turistracer  
 
Badenia
Vår vän Brian Rosenberg i Danmark har skickat flera fina bilder på sina cyklar. Två av dem presenteras här, en tysk Badenia och en F.D.B. som såldes av den danska motsvarigheten till Lantmännen.
F.D.B.
 
  Jan Roos i Eslöv skriver:
Här kommer en nyårshälsning med årets cykelrenoveringar. Damcykeln är en Rambler från 1946, veteranherrcykeln är en Astrid från Amerikansk Cycle Import c:a 1915 som jag penselmålat.Slutligen en Nordstjernan från 1943, som är en lite ovanligare modell , då den har riktiga SKF lager i vevparti och framnav, alltså inga skålar med kona och kulring.Wiklunds cyklar hade ju detta redan på 20-talet, med sfäriska lager.Även denna cykel har jag målat och randat efter bästa förmåga.

Astrid  
 

Trähjuling

Det finns fler gamla cyklar än man anar…

På Länna hembygdsmuseum ”Kvarngården”, nära Bergshamra i Roslagen finns dessa två. Trähöghjulingen från 1870-talet har en ”ram” av en vuxen trädstam. Svea-cykeln i ganska gott skick är av den äldsta typen då man hade en dekalkomani (dekal) fram. De som kom senare som hade ett fastskruvat Svea-märke av metall. Bengt Norling, i Hembygdföreningen, på 0176-26 14 95 eller 070-687 76 67 visar dem gärna.

Gert Ekström

Svea
 

Sven Larsson har skickat bilder på ett par verkligt aktiva veterancyklister:

En bild på Champions första stora stjärna på 50-60talet, Bengt Ekblom (nu 70+ med råge) som stannade till här hemma när han var på motionsrunda på en fin äldre Champion. Han bor i Bålsta och startade förra året Bålsta CK

Bengt Ekblom
Jag bifogar en bild från ett besök hos Ulf Olsson, första ägaren till min svarta Champion. Jag tyckte att det fattades bild på denna duktiga cyklist, som nu 79 år gammal endast motionsåker på sin Carrera från -98.
Han berättade att han som Veterancyklist deltagit i SM, NM, och EM, en trevlig bekantskap.

 

 

 

Här ses Erik Bjurström i Kalmar med sin cykel av märket "Guld" såld av A.B. O. Bengsson & Son i Lund. Som synes är den försedd med en Victoria påhängsmotor. Ett mycket prydligt ekipage!

< Insända bilder, arkiv